Minkä ikäisenä soittotunnit voi aloittaa?
Ensimmäinen julkaisu 17.4.2024 Stadin Musakoulun blogissa.
Soittajan ominaisuudet
Näkemykset varhaisimmasta suositellusta iästä soittotuntien aloittamiselle asettuvat noin 4-7 ikävuoden tuntumaan. Pohdinta painottuu usein tarkastelemaan lähinnä kahta soittajan ominaisuutta, jotka ovat:
Motorinen valmius
Keskittymiskyky / valmius seurata annettuja ohjeita
Vaikka molemmat edellisistä ovat tietysti tärkeitä, niiden varjoon voi helposti jäädä kaksi niin ikään tärkeää tekijää, jotka tulee ottaa huomioon. Nämä ovat:
Soittajan mielenkiinto / innostuneisuus
Soittotuntien sosiaalinen merkitys
Tekemisen ilo on tärkeintä
On toki totta, että sormien tulee kyetä potentiaalisesti liikkumaan tietyillä tavoilla, jotta harjoituksia voi tehdä. On myös totta, että ilman riittävää kielellistä hahmotuskykyä ja keskittymiskykyä kehittyminen taidossa on haasteellista.
Nämä ominaisuudet tyypillisesti aktivoituvat soittoharjoitteluvalmiuteen noin 4-7 ikävuoden vaiheilla. Hajonta on suurta vielä tämän ikäisillä.
Toisaalta haasteet oppimisen perusvalmiuksissa eivät kosketa vain lapsia. Myös aikuisella voi olla monenlaisia haasteita, jotka harrastamiseen vaikuttavat.
Niinpä keskiöön asettuu kysymys: olipa ikä ja kehitysvaihe mikä tahansa, iloitseeko soittaja soittotunneilla käymisestä?
Mielenkiinto ja harrastamisen ilo ovat sellaisenaan mitä parhaimpia syitä käydä soittotunneilla.
Sopiva ikä vai sopiva opettaja?
Myös soittotuntien sosiaalinen elementti on tärkeä. Erityisesti lapsille kyse on sosiaalisessa vuorovaikutustilanteessa toimimisen opettelusta. Monet aikuisetkin käyvät tunneilla ainakin osittain siksi, että yhteistyössä toisen kanssa opiskelu yksinkertaisesti tuntuu mukavalta.
Mielestäni edelliset näkökulmat huomioiden kyse ei ole niinkään opiskelijan iästä tai teknisistä valmiuksista, vaan pikemminkin opettajan valmiudesta toimia eri-ikäisten ja erilaisten ihmisten kanssa.
Suorituksellisista elementeistä, kuten sorminäppäryys, harjoittelutekniikka, tavoitteet, sinnikkyys ym. voimme puhua vasta sitten, kun into aiheen äärellä pysymiseen on löytynyt.
Mukavaa kevätviikkoa!
Elias